Ting, du bør vide, når du er på jagt efter rav

Rav er en fossiliseret træharpiks, og den er blevet brugt til mange formål gennem historien. Det findes oftest i form af smykker på grund af dets smukke farver og “glød” fra indfangede insekter eller plantemateriale inde i rav. Der er dog nogle ting, som du bør vide, før du forsøger at finde dit eget stykke af denne fascinerende naturressource:

Rav af høj kvalitet, er svært at finde

Rav kan findes over hele verden; men kun ca. 10 % af disse forekomster indeholder rav af tilstrækkelig god kvalitet til at gøre det værd at udvinde det. De bedste steder at lede efter eksemplarer af høj kvalitet er de steder, der indeholder kopal (en type træharpiks)

Flere typer rav

Der findes to hovedtyper: Der findes to hovedtyper: Baltisk rav og dominikansk rav. Men alt i alt, findes der over 150 typer rav, som alle kan varierer i farven. Nogen er gule, andre rød, sågar grønne, blå og hvide.

Rav er ikke en sten

Rav er faktisk ikke en sten. Det består af organiske forbindelser fra planter og træer, så det kan klassificeres som en form for fossiliseret harpiks eller saft – Selv om de fleste stykker er små (på størrelse med din negl), er der fundet ravaflejringer, der strækker sig over mere end 80 kvadratkilometer. Det tætteste, den kommer på at være en sten, er en halvædelsten, da den kan skæres og poleres til smukke stykker, der viser dens unikke struktur

Rav går let i stykker

Rav er et relativt blødt materiale, så det er let at beskadige. Den største fordel er dog, at det kan absorbere både kemiske og fysiske påvirkninger uden at gå let i stykker – nogle stykker rav er fundet med vand med forhistoriske livsformer indeni! Det betyder, at de med stor sandsynlighed blev dannet i juratiden (for 200 millioner år siden),

Hvor kan man finde rav, og hvordan?

Hvis du gerne vil bliv klar til ravjagten, så er der størst chance for at finde rav af høj kvalitet på den danske vestkyst. Gerne efter at der har været storm, hvor bølgerne har gået højt. Hvis man går langs vestkysten, så kan man hurtig bruge timer på at gå og kigge ned. Derfor kan det være en god ide, at købe nogle hjælpemidler til at finde rav med. Der findes ravlygter, som er ganske effektive, som kan gøre processen lidt nemmere. Start din ravjagt, i daggry eller om aftenen, efter der er blevet mørkt, så kan din lygte bedre lyse det ægte rav op.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *