I Danmark har vi repræsentativt demokrati. Det betyder, at du som borger skal ned og sætte dit kryds jævnligt. Blandt andet skal du hvert fjerde år stemme til folketingsvalget. I dag er det en ret, som mange danskere tager for givet. Men faktisk har mennesker tidligere kæmpet for at få demokrati, og andre lande har oplevet, at deres demokrati er blevet afskaffet. Derfor bør du også afsætte tid til at stemme. Det er både din rettighed og din pligt.
Inden du går ned og stemmer i stemmeboksen, skal du selvfølgelig have fundet ud af, hvor du skal sætte dit kryds. Derfor bliver du nødt til at lære mere om de forskellige politikere.
Politikernes egne ord
Når du skal finde den rette politiker at stemme på, bør du starte med at læse, hvad politikeren selv siger, at vedkommende står for. Alle politikere har en række kernesager, som de går til valg på.
Kernesagerne skal handle om, hvad der er bedst for Danmark som nation. Både nu og her samt i fremtiden. Derfor handler det om at finde en politiker med hvem du deler nogenlunde samme vision for Danmark.
Læs også andre kilder
Men det er som bekendt nemmere at love ting end rent faktisk at overholde dem. Derfor bør du også være kritisk med politikerens realiseringsplan af sine valgløfter. Du kan blandt andet finde kritiske gennemgange af politikernes valgløfter på politiske blogs.
Derudover stiller politikerne oftest også op til forskellige debatter på tv. Her vil de ofte blive mødt af andre politikere. Til disse debatter plejer politikerne at være særligt gode til at påpege eventuelle mangler og huller i de øvrige politikeres valgløfter.
Nogle gange kan tv-debatterne blive en decideret mudderkastning. Men til trods herfor kan de også give dig et fingerpeg om, hvorvidt nogle af valgløfterne måske er for urealistiske. Det er nemlig vigtigt, at du altid har en kritisk tilgang til politikernes valgløfter.