Har du symptomer på en depression?

Mange danskere mangler energi og overskud i hverdagen, og det som før var en dårlig dag er efterhånden blevet en dårlig vane. Men hvilke symptomer skal man være opmærksom på, hvis man er i tvivl om, hvorvidt man har en depression eller blot mangler overskud.

10 tegn på en depression

 1. Oplevelsen af nedtrykthed og tristhed
  Alle mennesker kender til, at livet har op- og nedture, men har du en depression vil din oplevelse af livets nedture være flere. Måske kommer de som perler på en snor, og det er svært at se de lyse ting i livet.
 2. Du har svært ved at blive glad
  Du rammes af en form for ligegyldighed. Du glædes ikke længere over de ting, der skal komme, og du sidder måske tilbage med en tomhed og en rastløshed, der er svært at sætte en finger på.
 3. Du oplever manglende energi

I takt med at overskuddet bliver mindre, oplever du også, at din energi ikke er til stede, måske føler du dig mere end almindelig træt hele tiden, og opgaver og arrangementer der førhen gav dig energi, virker nu drænende.

Husk: at det ikke altid er et tegn på depression, når man oplever manglende energi og overskud. Er du i tvivl om, hvorfor du er træt og energiforladt, skal du kontakte din læge.

 1. Du har svært ved at sove
  Selvom du føler dig træt hele tiden, så kan du ikke lukke et øje. Tankerne myldrer hele tiden, og det er svært at finde ro.
 2. Du mangler følelsen af selvværd
  Selvom du rationelt godt ved, at du ikke er mindre værd end andre, så har du svært ved at tro på dig selv, og dit selvværd er helt forsvundet. Du føler dig måske mislykkes og værdiløs, hvilket naturligvis dræner yderligere på energien og overskuddet.

 3. Du har ingen appetit eller øget appetit
  Træthed, de søvnløse nætter, følelsen af ikke at være noget værd. Følelser og tanker som disse kan betyde, at du får en øget appetit eller slet ikke har lyst til mad. Begge dele er muligvis uvant for dig, og et tegn du skal tage alvorligt.

 4. Du glemmer hurtigere
  Uden søvn, mad og energi er det svært at huske de ting, som man skal. Du kan derfor opleve, at du oftere glemmer aftaler, fødselsdage og lignende, simpelthen fordi du bruger energien et andet sted.
 5. Du bliver mere asocial

Det manglende overskud og energi gør, at du ikke kan overskue at ses med din familie og venner. Og jo flere arrangementer du trækker dig fra, jo sværere er det at tage med til det næste arrangement. Derudover fortæller du måske dig selv, at de andre alligevel vil synes, at det er en bedre fest, hvis du ikke kommer.

 1. Du bebrejder dig selv
  Dit dårlige humør påvirker andre, du gider ikke længere ses med familie og venner. Ingen forstår, hvorfor du trækker dig, og du bliver sur over, at du ikke kan klare selv de mindste opgaver som fx at tage til fødselsdagsfesten, lave mad, gå en tur og andre ting. Følelsen af værdiløshed vokser og overskud bliver endnu mindre.
 2. Du har svært ved at se, hvad livet er værd
  Måske er du nået så langt ud i din depression, at det er svært at se, hvorfor du skal fortsætte livet. Du er ingenting værd, og alle ville have det bedre uden dig. Oplever du disse følelser og tanker, er det vigtigt, at du søger hjælp så hurtigt som muligt. Har du nemmere ved at snakke med et familiemedlem eller en ven om dine følelser, så start der. Ellers skal du kontakte din læge hurtigst muligt.

Hvad kan jeg gøre for at komme ud af min depression?

Hvor svært det er at komme ud af en depression afhænger af utrolig mange ting. Fx hvor længe du har haft den, hvorfor du har fået den samt dig som person. Mange mennesker bliver rådet til at medicinere sig, når depressionen er i en vis grad, men flere og flere har et ønske om at undgå medicinering og de bivirkninger, der kan være ved det.

For langt de fleste mennesker hjælper det at opsøge en god og autoriseret psykolog mod depression. Her vil der være fokus på, hvordan du arbejde med de udfordringer, der gør dig deprimeret.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *